Friday, February 8, 2013

Zöldséges pite

Egy régi kedvenc receptem újjászületése, avagy hogyan lephetünk meg könnyű szerrel egy vegetáriánust is? J

This post is available here in English.


A csodás pite, nem csak vegáknak!

Neil beugrik hozzánk holnap, szóval épp ideje, hogy megosszam veletek annak a finomságnak a receptjét, amivel első találkozásunkkor leptem meg őt. Neil egyébként egy tök rejtélyes alak számomra, de nagyon kedvelem. Ő igazi skót, kilt-je is van, igaz csak otthon, Skóciában. Ráadásul vegetáriánus is! Vacsorára hívni egy vegát azért nagyobb kihívás, mint egy sima vacsit összeütni. Vagy mégsem??? Ha elég jártas vagy konyhaművészetben, nomeg van egy kis képzelőerőd is, akkor remek fogásokat lehet készíteni a sokszor nehezebbnek tűnő esetekben is! Nem kell azt hinned, hogy csak tofuval, vagy szójával tudzs meglepni egy vegát, mert 1000 lehetőséged van még!

Neil és én J
Vegyük például az én egyik régi nagy kedvencemet! Ezt a kis gyöngyszemet kb. 5 évvel ezelőtt olvastam egy Nők Lapjában, természetesen Lajos Mari tollából. (Igen, most hogy mondod, tényleg tőle tanultam a legtöbbet, a legkedvencebb receptjeim mind tőle vannak!) No, ez a recept már elsőre sem sikerült rosszul, azonban akkortájt kicsit amatőr voltam… 5 év nagy idő, sok konyha trükköt megtanultam, persze 1-2 dolgot itt is változtattam és a végeredmény remek lett!

Ez a recept remek választás abban az esetben, ha:
        (1)    egy sós finomságot szeretnél készíteni,
        (2)    a választásod egy húsmentes fogásra esik,
        (3)    vendégségbe vagy hivatalos és egy különleges meglepetést vinnél,
        (4)    valami gyorsan elkészthető és szuper egészséges fogást keresel!

Hozzávalók: (22 cm-es kerámia piteformához)
(1)    Sós omlós tészta:
20 dkg liszt
10 dkg vaj (Mondom VAJ, felejtsük már el amargarint…)
1 közepes tojás sárgája
1 púpos evőkanál tejföl
1 tk só
1 tk sütőpor

(2)    Zöldséges töltelék:
1 közepes cukkíni
1-1 piros húsú paprika és pritamin paprika
1 közepes répa
10 kicsi koktélparadicsom, vagy 1-2 nagyobb
pár szem olívabogyó
1 közepes hagyma

(3)    Öntet:
1 kis pohár tejföl (150 g)
1 nagy evőkanál ketchup
fűszerek: oregánó, bazsalikom, őrölt bors, friss petrezselyem (1-1 tk)
1 tojás sárgája
3 ek étkezési keményítő
10 dkg könnyen olvadós sajt (edámi, mozzarella, trappista) + egy kevés parmezán
+ 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa

Jó tudni:
Az omlós tészták a legkönnyebben összeállítható tésztafélék közé tartoznak. Ha édes omlós tésztát készítesz, csak a 3:2:1-es szabályt kell betartanod, míg a sós tésztáknál ez az arány 2:1-re változik! Ez azt jelenti, hogy édes sütikhez a 3 egység liszt+2 egység vaj+ 1egység cukor, míg a sós finomságokhoz a 2 egység liszt+1 egység vaj kerül a keverőtálba! A többi hozzávaló, mint a tojássárgája, sütőpor, vagy tejföl mindkét tésztákban azonos. Ne feledjük azonban, a tojásfehérjét SOHA NE keverjük a tésztába, még akkor SE, ha sajnáljuk kidobni. Ez a hozzávaló nagyon keményíti a tésztát, és akkor a tejfölt feleslegesen is kerül a keverőtálba, ami meg pont hogy a tészta puhaságáért felel majd! A tökéletes omlós tészta titka mindenekelőtt azonban a HIDEG vaj, amit gyorsan elmorzsolgatunk a liszttel, így a tészta szerkezete omlós lesz majd!

A tészta összeállítása:
A sót és sütőport keverd el a liszttel (át is szitálhatod, de ez nem kelt tészta), majd gyors mozdulatokkal morzsold el ezt a keveréket a HIDEG vajjal. Ebbe a morzsalékba kerül az 1 tojás sárgája és a tejföl, majd gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk, amit a hűtőben pihentetünk.
Senki ne ijedjen meg, de a vajjal készült omlós tészta teljesen másképp viselkedik majd, mint a margarinos. A margarinos puha és könnyen nyújtható, jellegzetesen margarin illatú. (Kedvenc illatom volt régen, csodás emlékeket idéz, amikor a testvéremmel sütöttünk együtt…)
A vajas ezzel szemben nehezen nyújtható, könnyen szétesik és az illata sem markáns. Nyugi, rosszabbnak tűnik, de 100X jobb lesz a végeredmény!

Ez a kis tészta kevésnek tűnhet, de nem lesz az!
A zöldséges töltelék és tejfölös öntet:
Szeld fel a cukkínit 5-7 mm-es szeletekre, majd kevés olívaolajon süsd át mindkét oldalát. Szeleteld fel a hagymát, a paprikákat, illetve a répát. A hagymát pirítsd le a megmaradt olívaolajon, dobd rá a répakarikákat és a paprikaszeleteket, majd lefedve párold kb. 5-7 percig. Mielőtt lehúzod a tűzről, borsozd és kissé sózd meg a keveréket. Végül szeld fel a paradicsomot, valamint az olívabogyót is érdemes kettévágni. Hagyd kihűlni a zöldségeket, és addig készítsd el a tejfölös öntetet!

Keverd simára a tejfölt a keményítővel, majd add hozzá a tojás sárgáját, a ketchupot és a fűszereket. Ha gondolod, a reszelt sajtot is beleteheted ebbe az öntetbe, de azt külön is a zöldségekre szórhatod! Egy kevés friss petrezselymet is keverhetsz már most az öntetbe, de a végén is a pite tetejére szórhatod!

Az omlós tészta elősütése:
A tésztát sodord ki kb. 25 cm átmérőjűre, majd nyomkodd a piteformába. Jó alaposan szurkáld meg a tésztát, hogy a levegő könnyen eltávozhasson. Kb. 15-20 percig kell elősütni a tésztát 175°C.-on, amíg az világos aranybarna nem lesz. Itt csak az a cél, hogy a tészta kissé kiszáradjon, mivel ha a nyers tésztára kerül a zöldség és öntet, a tészta soha nem fog megsülni, az alja megég a teteje meg nyers és szottyos/nedves marad.
Sokan félnek ettől a tészta elősütéstől, de nem kell. Csak bedobjuk a sütőbe, majd ha látjuk, hogy a tészta jelentősen vesztett a nedvességtartalmából, már ki is vehetjük! Egy dologra azonban oda kell figyelni. A tészta sütés közben el fog kezdeni emelkedni, amit mi nem szeretnénk, ugyanis így nem lesz  hely a tölteléknek! Ezt két egyszerű módon megakadályozhatjuk.
1.     A tésztára egy réteg sütőpapírt terítünk, majd a mélyedést kitöltjük egy súllyal, ami megakadályozza, hogy megnőjön a tészta. A súly lehet pl. szárazbab, borsó, lencse stb. (Azonban ne feledjük, ezeket már nem lehet megfőzni a sütés után!) Lehet azonban kapni direkt erre a célra kifejlesztett kerámia sütőgyöngyöket, amit csak el kell mosni használat után. Nos, nekem nincs ilyen gyöngyöm, babot meg sajnálnék erre a célra felhasználni, így lássuk az én módszerem!
2.    Sütés közben egy réteg sütőpapírt terítettem a tésztára, felhúztam egy sütőkesztyűt, majd a sütés alatt 2-3 alkalommal (ötpercenként) lenyomkodtam a tésztát. Miután kivettem a tésztát lenyomkodtam még egyszer, majd tettem a tésztára egy pont akkora kistányért, mint maga a forma. Így ez a tányér volt a súly, amíg a tészta kihűlt. (A képen láthatjátok, ez a módszer is teljesen megfelel és pofonegyszerű!)

A nyers és az elősütött tészta!
 A pite összeállítása:
A kihűlt és elősütött tésztára 1 nagy evőkanál zsemlemorzsát szórunk, hogy felszívja a nedvességet a zöldségekből és ne ázzon el a tésztánk. Elsőként a grillezett cukkíni szeleteket terítjük a tésztára, majd erre jön a hagymás-paprikás keverék. Ezután a friss paradicsom és olíva, majd a reszelt sajt kerül a pitére. Végezetül a tejfölös öntettel leöntjük a pitét, friss petrezselymet és parmezánt szórunk a tetejére és mehet is sülni 150-160°C-ra kb. 15-20 percre a sütőbe! Csak addig kell sütni a pitét, amíg az öntet meg nem szilárdul, a felszíne aranysárgává nem válik! Ne feledjük, a tészta elősütve, a zöldséget megpároltuk, így nem kell hosszú idejig sütögetni már a piténket, ráadásul a túlsütés többet árt, mint használ!

A pite elkészítésének a lépései!
Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki ezt a remek receptet, mert nem fog benne csalódni! A leírásból kicsit ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítés, de egyáltalán nem az, ráadásul nagyon egészséges!
Az én pitém nagyon jól sikerült, Neil nagyon hamar befalta! J


Zöldséges pite

No comments:

Post a Comment