Saturday, May 3, 2014

Sütőtökös vaníliás kuglóf

Avagy hogyan született meg a sütőtökös kakaós kalács vaníliás kistestvére?

 
A sütőtökös kakaós kalács kistestvére...

Jelentem, sikeresen elköltöztünk. Fájó szívvel ugyan, de elhagytam azt a lakást, azt a konyhát, melyben megszülettek az első ildiKOKKI fogások… L Egy picit azért sajnálom, de nagyon szép lakást találtunk egy nagyon jó környéken itt Helsinkiben, csakhogy az épület annyira új, hogy konkrétan még nincs kész, így 3 hetet és 3 napot egy „átmeneti szálláson” töltünk. (Ebből az időből én 10 napot Magyarországon leszek, szóval nem is olyan szörnyű ez…)

Ezen átmeneti időszak alatt nem fogok tudni sütögetni, lévén a konyhám akkora csupán, mint a tenyerem. Ennek ellenére lesz sok új recept itt az oldalon, mert így végre fel tudom tölteni a sok-sok elmaradásom, ami a gépemen lévő „BLOG” mappát elnézve elég jelentős méreteket kezd ölteni… J Kezdjük is talán egy télen készült sütőtökös kuglóffal – mondtam, hogy vannak elmaradásaim rendesen J –, ami így tavasszal párolt répapürével is kiválóan elkészíthető! (A sütőtökös kakaós kalács receptjét és a csíkos kuglóf elkészítéséhez szükséges fázisfotókat itt találjátok!)

Hozzávalók: (Egy 22 cm-es kis kuglófhoz.)
25 dkg liszt
13 dkg párolt tök-, vagy sárgarépapüré + 1-2 ek liszt
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1-1,5 dl tej + 3 dkg élesztő (Nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé nedvesíti majd a tésztát. J)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 tk vanília aroma
½ citrom reszelt héja

Tipp:
Tökpüré helyett használhatunk sárgarépapürét is, főleg így tavasszal, a tészta így is ugyanolyan finom lesz!
 
Kakaóval és vajjal kiváló reggelire!

A tészta összeállítása:
A lisztet átszitáljuk, majd a kézmeleg tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral és a liszthez adjuk.  A sütőtök-, vagy répapüré kivételével az összes további hozzávalót (porcukor, só, tojássárgája, citromhéj és vanília kivonat) a lisztes-élesztős keverékhez adjuk, majd egy sima tésztát dagasztunk. A tésztát elfelezzük, majd egyik feléhez adjuk a tökpürét, valamint annyi lisztet (1-2 ek), amennyit az pluszban felvesz a püré nedvességtartalma miatt. Ezután a tésztadarabokat 40 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.

A kuglóf megformázása:
A megkelt tésztadarabokat már NEM gyúrjuk át, csak ellapogatjuk a munkalapon és a sarkai felé dolgozva kb. fél-egy cm vastag téglalapot nyújtunk belőlük. A tésztadarabokat egymásra fektetjük, majd a két réteget kissé összenyomkodjuk a sodrófával és szorosan feltekerjük. A kuglófformában a tészta végeit szorosan egymáshoz igazítjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben, majd további fél órás kelesztés után 160°C-os sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A meleg kuglófot egy rácson hagyjuk kihűlni, majd ha meghűlt – legjobb másnap reggel , akkor szeleteljük és vajjal, vagy lekvárral kínáljuk!


Legyen szép napotok,  ildiKOKKI

Csíkos kuglóf...

No comments:

Post a Comment